Sculptform Maitland Riverlink

Maitland Riverlink

Maitland’s newest landmark, the Maitland Riverlink, doesn’t try to reinvent the image of the country town, instead complimenting the existing character while re-establishing the connection between the city centre and the Hunter River.

Designing a structure with the purpose of becoming an essential part of the community identity requires an architectural team to develop a strong character for the project while fitting into the established style of the town. The team at CHROFI – working closely with Mcgregor+Coxall, designed a landmark which augments the character of Maitland, rather than overshadowing it.

Product

Click-on Battens

Materials

Blackbutt
View in price & spec
Sculptform Maitland Riverlink

Connecting the town and the river

The gateway style of the structure seeks to repair the strained relationship between the town and the neighbouring Hunter River. Floods in recent years have caused the city centre to grow away from the river, rather than embracing it as a natural feature. The Riverlink connects the two areas visually, while providing the community with a smooth transition point.

Sculptform Maitland Riverlink

The Importance of Flexibility

A primary consideration when installing the feature ceiling was the ability to include access panels. With twelve access panels across the whole ceiling, our Click-on Battens highly customisable nature became a blessing for installers on site.

Sculptform provided the feature timber ceiling for the Maitland Riverlink, using 32x19mm Click-on Battens in Blackbutt. Famous for its versatility, Blackbutt provided the colour required for this project and was left uncoated to allow for the tone to change over time. The linear texture of the battens matches the aesthetic of the clay brick, allowing the form of the building to appear seamless at a glance.

“The architecture is intended to act as a civic set piece in a street full of great buildings with enduring materials. It also must have a strong architectural form to register as a landmark when viewed from the levee bank, from neighbouring Lorn and the Belmore Bridge. We imagined a ‘sculptural gateway’ in which the material scale, grain and texture was consistent on all sides of the frame, even though the ceiling and walls couldn’t have been constructed from the same material.”

Joshua Zoeller, Associate

CHROFI

Specification Information
Project Sculptform Click-on Battens
Material Timber
Species Blackbutt
Profile 42x19mm Block
Spacing 10mm
Coating Cutek Clear Oil
Mounting Track Standard
Acoustic Backing No

“The timber, when the colour fades, will look similar to the light coloured brick from a distance giving the building a more singular appearance. The materials also provide a human scale; the tactile materials invite a visitor to touch the building and the precise angles of the walls, ceiling and floor, twist and distort the central space, to subtly slow movement through.”

Joshua Zoeller, Associate

CHROFI

Sculptform Maitland Riverlink

Project Summary

Architect

CHROFI

Completion Date

2018

Builder

Graph Building

Location

Maitland, NSW

Photographer

Simon Wood Photography

Sector

Community

Create your own inspiration

Our Price & Spec tool was created to streamline your design process in an intuitive way. Plus, get real time pricing, specification data and CAD files for your custom sequence.